Κατασκευή Ιστοσελίδων: Πόσο σημαντικό είναι το responsive web design;

responsive κατασκευη ιστοσελιδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων: Πόσο σημαντικό είναι το responsive web design;

Το responsive web design (ανταποκρινόμενη κατασκευή ιστοσελίδων) είναι σήμερα το πιο καυτό θέμα συζήτησης και η νέα τάση στην σχεδίαση ιστοσελίδων.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, όπως τα smartphones και τα tablet, ένα πράγμα έχει γίνει σαφές: οι «μικρές» συσκευές κυριαρχούν στο σερφάρισμα στο Internet. Και, δεν είναι μόνο το σερφάρισμα. Είναι τα πάντα, από την περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα (social networks), τον έλεγχο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών.

Επειδή η χρήση αυτών των συσκευών αυξάνεται σταθερά, ακόμα και σήμερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό η ιστοσελίδα σας να είναι φιλική προς αυτές. Παλαιότερα αυτό λυνόταν με έναν μόνο τρόπο. Είχατε μία ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί για χρήστες υπολογιστών και μία άλλη ειδικά σχεδιασμένη για χρήστες κινητής τηλεφωνίας. Αλλά, είναι δυνατόν να έχουμε έναν ιστότοπο που να είναι εξίσου ευνοϊκός τόσο για τους χρήστες υπολογιστών όσο και για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων;

Υπάρχει πράγματι ένας τρόπος που μπορεί να χειριστεί και τους δύο τύπους χρηστών. Και ονομάζεται Responsive Web Design (ανταποκρινόμενος σχεδιασμός ιστοσελίδων).

zero responsive web design

Τί είναι το Responsive Web Design;

Ένας ανταποκρινόμενος σχεδιασμός απλά σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε όλο το περιεχόμενο, οι εικόνες και η δομή της να παραμένει η ίδια σε οποιαδήποτε συσκευή. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης αποκτά πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω του υπολογιστή του, αποκτά την πλήρη προβολή του ιστότοπου. Αλλά όταν ο ίδιος χρήστης πηγαίνει να επισκεφτεί την τοποθεσία από το smartphone ή το tablet του, ο ιστότοπος θα ανταποκριθεί ανάλογα για να χωρέσει στη μικρότερη οθόνη.

Με άλλα λόγια, με ένα ευέλικτο σχεδιασμό ιστοσελίδων, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ύπαρξη διαφορετικών ιστοσελίδων για διάφορες συσκευές ή να αναρωτιέστε αν ότι ο ιστότοπός σας λειτουργεί σωστά σε μια κινητή συσκευή.

Αλλά υπάρχουν και μερικοί ακόμα πραγματικά σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση σε ανταποκρινόμενο σχεδιασμό για την ιστοσελίδα σας.

Σημείωση: Ο responsive ιστότοπος διαφέρει από τον ιστότοπο φιλικό προς το κινητό.

Ένας φιλικός προς το κινητό ιστότοπος θα φαίνεται καλός σε κινητές συσκευές. Αλλά θα έχει προβλήματα σε συσκευές με υψηλότερη ανάλυση και είναι πιο δύσκολο να πλοηγηθεί σε αυτόν το επισκέπτης.
Ενώ ένας ανταποκρινόμενος ιστότοπος είναι ένας τρόπος κατασκευής ιστοσελίδων που επιτρέπει στον ιστότοπο σας να προσαρμόζεται στο μέγεθος οποιασδήποτε οθόνης.
Έτσι, θα μπορούσε να τον δει κανείς, σε ένα επιτραπέζιο, σε ένα τηλέφωνο ή σε ένα tablet κ.λπ. και οι χρήστες δεν θα «παρατηρήσουν καμία διαφορά» στη γενική εμφάνιση του site σας στην οθόνη τους.

1. Η χρήση κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται

Κάντε ένα βήμα στον έξω κόσμο και σίγουρα θα παρατηρήσετε πολλούς ανθρώπους στα κινητά τους τηλέφωνα. Στην πραγματικότητα, φαίνεται το κινητό τηλέφωνο να είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Ωστόσο, αν για κάποιο λόγο είστε από τις επιχειρήσεις που δεν έχετε πάρει ακόμα σοβαρά την τάση αυτή, ίσως θα μπορούσαν να σας πείσουν τα ακόλουθα στατιστικά.

  • Περισσότερο από το 35 τοις εκατό των αναζητήσεων Google εκτελούνται τώρα σε κάποιο είδος κινητής συσκευής.
  • Περισσότερο από το ήμισυ όλων των τοπικών αναζητήσεων πραγματοποιούνται σε μια κινητή συσκευή.
  • Το 25% των χρηστών του διαδικτύου έχει πρόσβαση σε αυτό μόνο μέσω κινητής συσκευής.
  • Το 25,85% όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανοίγει στα κινητά τηλέφωνα, ενώ άλλα 10,16% ανοίγονται σε tablets.
  • Η χρήση του internet μέσω κινητών συσκευών ξεπέρασε τη χρήση από σταθερούς υπολογιστές με αυξανόμενες τάσεις.
  • Το 55% από όλη την κίνηση στο ίντερνετ προέρχεται από κινητές συσκευές
  • Σχεδόν το 80% των καταναλωτών χρησιμοποιούν το κινητό του για να ψωνίσουν ή να αναζητήσουν προϊόντα και καταστήματα.

2. Responsive κατασκευή ιστοσελίδων: Συνιστάται από την Google

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Google είναι μια πραγματικά μεγάλη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, το Big G κατέχει 65 τοις εκατό μερίδιο στην αγορά αναζήτησης, καθιστώντας το την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Αυτό το ποσοστό αυξάνετε στην Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα αγγίζοντας το 80 τοις εκατό.

Έτσι, εάν η Google υποστηρίζει ότι προτιμά τον ανταποκρινόμενο σχεδιασμό (Responsive Web Design) στο διαδίκτυο, καλύτερα να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας.

Γιατί προτιμά η Google το Responsive Web Design; Αρχικά, είναι αποτελεσματικότερο να ευρετηριάζει και να οργανώνει όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι με την ανταποκρινόμενη κατασκευή, όλοι οι ιστότοποι έχουν μόνο μία διεύθυνση URL και την ίδια HTML σε όλες τις συσκευές. Όταν μια επιχείρηση έχει έναν ιστότοπο για κινητά και έναν ιστότοπο για επιτραπέζιους υπολογιστές, θα υπάρχει διαφορετική διεύθυνση URL και διαφορετική HTML για κάθε μία. Αυτό αναγκάζει την Google να ανιχνεύσει και να δείξει πολλές εκδόσεις του ίδιου ιστότοπου.

Επίσης, όταν υπάρχει μόνο ένας ιστότοπος και μια διεύθυνση URL, είναι πολύ πιο εύκολο για τους χρήστες να μοιράζονται, να συμμετέχουν και να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, σε σύγκριση με έναν που έχει διαφορετικές σελίδες για χρήστες κινητών και σταθερών υπολογιστών.

Με άλλα λόγια, είναι απλά κακό για τις επιχειρήσεις, τόσο για το Google όσο και για όλους τους ιστότοπους που δεν επωφελούνται από τα οφέλη του Responsive Web Design.

3. Μπορεί να αυξήσει τις μετατροπές στην σελίδα σας (conversion rates)

Εκτός από όλα τα οφέλη της αναζήτησης, και την ικανοποίηση των επισκεπτών, ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός έχει τη δυνατότητα να αυξήσει αυτά τα πολυπόθητα ποσοστά μετατροπής από όλους τους χρήστες κινητών στον κόσμο. Γιατί; Λοιπόν, αν μία ιστοσελίδα δεν λειτουργεί σωστά σε κινητό ή tablet, οι χρήστες θα είναι προφανώς αδύνατον να αλληλεπιδράσουν μαζί του. Και πόσοι άνθρωποι κάνουν ηλεκτρονικές αγορές από μια κινητή συσκευή; Έχει πραγματοποιηθεί έρευνα που διαπίστωσε ότι κάθε μήνα το 69% των χρηστών tablet αγοράζουν κάτι από τη συσκευή τους.

Έτσι, όταν ένας χρήστης πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά από ότι απαιτείται για να ολοκληρώσει μια αγορά ή εγγραφή, νομίζετε ότι θα συνεχίσει να το κάνει; Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Για παράδειγμα, καθώς η ανταποκρινόμενη κατασκευή ιστοσελίδων μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε οθόνη, οι προγραμματιστές έχουν τον έλεγχο του τρόπου εμφάνισης όλων αυτών των στοιχείων μετατροπής σε κινητά και tablet. Και μπορούν να βελτιστοποιήσουν την χρήση τους από τους επισκέπτες.

flexible images

 4. Τα Social Media έχουν περάσει στις κινητές συσκευές

Υποθέτουμε ότι έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικά είναι τα κοινωνικά μέσα και το blogging στον 21ο αιώνα. Όμως, τα κοινωνικά μέσα έχουν πλέον περάσει στις κινητές συσκευές, κάτι που σίγουρα έχετε παρατηρήσει. Πόσο σημαντικό είναι το κινητό για τους χρήστες των κοινωνικών μέσων; Το 70% της κίνησης των κοινωνικών μέσων γίνεται από μια κινητή συσκευή.

Αυτό είναι ένα πραγματικά ζωτικής σημασίας στατιστικό. γιατί ποιο είναι το νόημα της προώθησης περιεχομένου στα κοινωνικά μέσα αν αυτό δεν είναι συμβατό με τις κινητές συσκευές; Και πάλι, εάν μία ιστοσελίδα δεν λειτουργεί σωστά σε μια κινητή συσκευή, οι χρήστες απογοητεύονται και αποχωρούν. Υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης = χαμηλά ποσοστά μετατροπής. Και αυτό τους αφήνει όλους παραπονεμένους.

5. Καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη με responsive web design (ανταποκρινόμενη κατασκευή ιστοσελίδων)

Ασχοληθήκαμε λίγο με αυτό πιο πάνω, αλλά το σχέδιο που ανταποκρίνεται στους χρήστες δίνει στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία. Για παράδειγμα, οι χρήστες δεν χρειάζεται να «παίξουν» με το ζουμ και τη συρρίκνωση του κειμένου ή των εικόνων στην οθόνη. Αντίθετα, όλο το περιεχόμενο προσαρμόζεται αυτόματα στην οθόνη της συσκευής τους. Αυτό κάνει ευκολότερη την πρόσβαση και διευκολύνει τους χρήστες να διαβάζουν και να περιηγούνται στην ιστοσελίδα σας.

Κάθε φορά που κάποιος φτάνει στην ιστοσελίδα σας και είναι απογοητευμένος ή δεν βλέπει το περιεχόμενο που ψάχνει αμέσως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φύγει και να κατευθυνθεί σε έναν ανταγωνιστή. Ωστόσο, κάθε φορά που ένας χρήστης έχει θετική εμπειρία με τον ιστότοπό σας, έχει περισσότερες πιθανότητες να αγοράσει ένα προϊόν ή να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία. Επιπλέον, σε έρευνα της Google οι χρήστες δήλωσαν ότι όταν ένας ιστότοπος δεν λειτουργεί στη φορητή συσκευή τους, τους κάνει να αισθάνονται ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για τους πελάτες της.

responsive κατασκευή ιστοσελίδων

Μείνετε μπροστά από τον ανταγωνισμό

Στον επιχειρηματικό κόσμο, πρέπει να παραμείνετε μπροστά από τον ανταγωνισμό. Έτσι, αν όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για να κάνουν αναζήτηση και να κάνουν αγορές online, θα πρέπει να φροντίσετε αυτό το κοινό έχοντας ένα φιλικό προς κινητά ιστότοπο. Στην πραγματικότητα, το 85% των ενηλίκων πιστεύει ότι ένας ιστότοπος για κινητά πρέπει να είναι τόσο καλός, αν όχι καλύτερος, από έναν ιστότοπο για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Οι πιθανότητες είναι ότι οι ανταγωνιστές σας δεν κάνουν χρήση responsive κατασκευής ιστοσελίδων, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν σε πιθανούς πελάτες. Και, εδώ μπορείτε να μείνετε μπροστά και να αποκτήσετε αυτούς τους πελάτες.

Μείνετε μπροστά από τον ανταγωνισμό σας και αποκτήστε έναν ιστότοπο που ξεχωρίζει. Θα κάνει τη διαφορά.

Δείτε πως βλέπουν οι χρήστες την ιστοσελίδα σας, στις διάφορες συσκευές πατώντας εδώ: Responsive Test

 

Share this post