WordPress ή κάποια άλλη πλατφόρμα; Εάν έχετε αποφασίσει ότι είναι η ώρα για μια καινούρια ιστοσελίδα για την επιχείρηση σας, και κάνετε μια έρευνα online, ο αριθμός των επιλογών όσο αφορά τις πλατφόρμες σχεδιασμού ιστοσελίδων μπορεί να είναι λίγο τρομακτικός.
Εάν χρειάζεστε απλά μια γρήγορη και εύκολη ιστοσελίδα, ίσως αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεται να προσλάβετε έναν σχεδιαστή ιστοσελίδων αλλά να δοκιμάσετε να το κάνετε μόνοι σας. Δεν είναι κάτι που σας προτείνουμε γιατί τελικά θα βγείτε χαμένοι τόσο σε χρόνο όσο και σε κόστος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιο δημοφιλών πλατφορμών σχεδιασμού ιστοσελίδων, έτσι ώστε να μην καταλήξετε να κάνετε την λανθασμένη επιλογή και να αυξήσετε το κόστος ανάπτυξης όταν αρχίσετε.
Είναι σημαντικό να ξέρετε τι θέλετε να πάρετε από μια ιστοσελίδα και κατ’ επέκταση την αντίστοιχη πλατφόρμα σχεδιασμού. Οι πλατφόρμες σχεδιασμού ιστοσελίδων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά που αφορούν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς.
Για παράδειγμα:
• Πλατφόρμες όπως το Magento και το Shopify προσανατολίζονται προς ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου.
• Το WordPress και το Joomla είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμα και μπορούν να προτιμηθούν από προηγμένους προγραμματιστές με γνώσεις προγραμματισμού σε HTML και PHP.
Θα επιχειρήσουμε μια σύγκριση των ποιο δημοφιλών πλατφορμών σχεδιασμού ιστοσελίδων με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.
WordPress
Από την περασμένη δεκαετία, η πιο δημοφιλής πλατφόρμα σχεδιασμού είναι το WordPress με το 35% του παγκόσμιου ιστού να αποτελείται από ιστοσελίδες κατασκευασμένες σε αυτό.
Παρόλο που το WordPress σχεδιάστηκε αρχικά για online blogging και εξακολουθεί να παρέχει εξαιρετική υποστήριξη για προσωπικά ιστολόγια, έχει γίνει μια πολύ ευέλικτη ελεύθερη πλατφόρμα ανοικτού κώδικα.
Το WordPress είναι το κορυφαίο CMS από άποψη SEO και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιστότοπό σας πρόσθετα όπως το Yoast ή All in One SEO Pack για να τον βελτιστοποιήσετε όσο αφορά τις μηχανές αναζήτησης.
Οποιαδήποτε επιπλέον λειτουργία θέλετε να έχει ο ιστότοπός σας, υπάρχει σίγουρα ένα πρόσθετο για αυτό. Επιπλέον το WordPress σας επιτρέπει να διαχειριστείτε τις δικές σας ιστοσελίδες και να κάνετε απλές τροποποιήσεις ή προσθήκες, όπως η προσθήκη μιας νέας ανάρτησης ή ενός νέου προϊόντος.
Drupal & Joomla
Το Drupal και το Joomla είναι στην οικογένεια ευέλικτων CMS όπως το WordPress, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλή και δεν έχουν τόσα πρόσθετα και πρότυπα όπως το WordPress. Οι περισσότεροι προγραμματιστές συμφωνούν επίσης ότι το WordPress είναι πιο εύκολο στη χρήση για τον τελικό χρήστη (τον πελάτη).
Για το λόγο αυτό, στην zero web & graphics συνιστούμε ανεπιφύλακτα την χρήση WordPress έναντι αυτών των δύο.
Ωστόσο, ορισμένοι προγραμματιστές, ειδικότερα της παλαιάς σχολής, τα προτιμούν περισσότερο. Μόλις φτάσετε στην διαδικασία ανάπτυξης της ιστοσελίδας σας τότε θα πρέπει να κάνετε περαιτέρω έρευνα για να δείτε αν αυτά θα ήταν πιο επωφελές για τις ανάγκες σας.
Πλατφόρμες που βασίζονται σε συνδρομές
Οι πλατφόρμες σχεδιασμού ιστοσελίδων που βασίζονται σε συνδρομές συνήθως χρεώνουν μια μηνιαία αμοιβή και ενδέχεται να χρεώνουν πρόσθετα τέλη βάσει του παρόχου πλατφόρμας, αν και μερικά από αυτά έχουν επίσης δωρεάν εκδόσεις.
Αυτές οι πλατφόρμες τείνουν να έχουν λειτουργικότητα ηλεκτρονικού εμπορίου, περιορισμένη τεχνική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας. Παραδείγματα πλατφορμών που βασίζονται σε συνδρομές περιλαμβάνουν τις Wix, Weebly και Squarespace.
Wix, Weebly & Squarespace
Τα Wix, Weebly και Squarespace είναι όλα γνωστά γιατί είναι φιλικά προς το χρήστη και φέρουν μια σειρά από εντυπωσιακά προκατασκευασμένα στοιχεία σχεδιασμού ιστοσελίδων. Έχουν μια αρχική δωρεάν λειτουργία αλλά μετά από ένα σημείο όλα είναι συνδρομητικά, πράγμα που σημαίνει ότι πληρώνετε μια μηνιαία αμοιβή.
Αυτές είναι όλες οι πλατφόρμες τύπου do-it-yourself, όπου ένας μη επαγγελματίας θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μια ιστοσελίδα αξιοπρεπούς εμφάνισης. Αυτό είναι τόσο μια δύναμη αλλά και μια αδυναμία.
Λόγω του πιο περιορισμένου αριθμού προτύπων και προσθηκών, αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι τόσο ευέλικτες όσο μια πλατφόρμα όπως το WordPress, η οποία έχει μια συνεχώς αυξανόμενη ποικιλία προτύπων, plugins και πρόσθετων στοιχείων τρίτων κατασκευαστών.
Επίσης, εάν είστε στην αγορά για κάτι που μπορείτε να προσαρμόσετε μέσω του κώδικα HTML, το Weebly και το Squarespace μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς είναι κατασκευασμένα για απλότητα. Εάν θέλετε μια πιο προσαρμόσιμη πλατφόρμα, το Wix τείνει να είναι πιο εύπλαστο στην προηγμένη κωδικοποίηση.
Τέλος, εάν εγγραφείτε σε αυτές τις πλατφόρμες που βασίζονται σε συνδρομές, παραμένετε κολλημένοι σε αυτές χωρίς εύκολη μετάβαση σε κάποια άλλη. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή, αν επιλέξετε άλλη πλατφόρμα. Αυτό πρέπει να το έχετε κατά νου πριν επιλέξετε μία από αυτές τις υπηρεσίες.
Πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου
Εάν θέλετε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shop), θα θέλετε μια πλατφόρμα που είναι κατασκευασμένη για να υποστηρίξει την επιχείρησή σας και τους πελάτες σας.
Ενώ όλες οι πλατφόρμες σχεδιασμού ιστοσελίδων που συζητήθηκαν μέχρι στιγμής έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορεί να μην είναι οι καλύτερες επιλογές για αυτό. Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι το WordPress με το Woo Commerce Plugin, το Magento και το Shopify.
WordPress με Woo Commerce
Εάν ο ιστότοπός σας έχει κατασκευαστεί, ή πρόκειται να κατασκευαστεί σε WordPress, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα plugin που ονομάζεται Woo Commerce, το οποίο σας επιτρέπει να προσθέσετε ένα πλήρως λειτουργικό και εύχρηστο e-shop. Το Woo Commerce είναι η ποιο δημοφιλή πλατφόρμα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως λόγω της προσαρμοστικότητας του σε κάθε ανάγκη αλλά και απλότητας στην χρήση για τον επιχειρηματία.
Είναι μια εύκολη και βολική επιλογή, αλλά για μεγαλύτερες επιχειρήσεις και περιοχές με χιλιάδες αντικείμενα, πλατφόρμες όπως το Magento ή το Shopify μπορεί να είναι πιο ιδανικές.
Magento
Το Magento αποτελεί την αξιόπιστη πλατφόρμα σχεδιασμού ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου για πολλές μεγάλες εμπορικές μάρκες. Οι πολυάριθμες επεκτάσεις με πλούσια χαρακτηριστικά παρέχουν πολλές δυνατότητες για τιμολόγηση, εκπτώσεις και συλλογή δεδομένων.
Ωστόσο, το Magento μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ακριβό για μία μέση επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο ίντερνετ.
Μπορεί να υπάρχει μια δωρεάν έκδοση αλλά αυτή δεν αρκεί για ένα αποδοτικό e-shop. Η εμπορική του έκδοση (Enterprise) μπορεί να κοστίσει από 25.000 έως 125.000 € ετησίως, καθιστώντας την πιο κατάλληλη για μεγάλες εταιρείες με υψηλότερους προϋπολογισμούς.
Shopify
Shopify είναι μια άλλη δημοφιλής πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι πιο προσιτή και προσβάσιμη, καθώς παρέχει πολλά online σεμινάρια για να σας βοηθήσει να χτίσετε μόνοι σας την ιστοσελίδα σας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Shopify χρεώνει τόσο ένα μηνιαίο τέλος όσο και ένα τέλος ανά συναλλαγή. Το μηνιαίο κόστος κυμαίνεται από 30 έως 300€ το μήνα.
Άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετές άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που αξίζει να αναφέρουμε. Περιλαμβάνουν το OSCommerce (το οποίο είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα), το BigCommerce, το Volusion και το Zen Cart.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε την κατάλληλη πλατφόρμα σχεδιασμού ιστοσελίδων για τις ανάγκες σας, αλλά στο τέλος, η κατανόηση του τι πρέπει να είναι επιτυχής για τον ιστότοπό σας είναι μια διαδικασία μάθησης.
Αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε τι χρειάζεται ο ιστότοπός σας, το WordPress είναι μια εξαιρετική επιλογή, λόγω της προσαρμοστικότητάς του και πολλών πρόσθετων χαρακτηριστικών. Επίσης είναι με μεγάλη διαφορά η ποιο εύχρηστη πλατφόρμα για τον πελάτη αλλά και η ποιο φιλική για τις μηχανές αναζήτησης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, στην zero web & graphics, συνιστούμε και χρησιμοπούμε σχεδόν αποκλειστικά το WordPress για να προσφέρουμε τον καλύτερο συνδυασμό μοντέρνας σχεδίασης και απλής διαχείρισης στους πελάτες μας.
Αν έχετε άλλες απορίες σχετικά με τις πλατφόρμες σχεδίασης ιστοσελίδων θα χαρούμε πολύ να τα πούμε και από κοντά.