Αν αναζητάτε πάροχο για φιλοξενία ιστοσελίδων, θα ανακαλύψετε γρήγορα ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φιλοξενίας με διαφορετικές τιμές, χαρακτηριστικά και τεχνικές προδιαγραφές. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους πιο δημοφιλείς τύπους φιλοξενίας ιστοσελίδας και θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποιος είναι κατάλληλος για τον ιστότοπό σας.
Μόλις ξεκινήσετε την έρευνα των επιλογών σας, θα ανακαλύψετε γρήγορα ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φιλοξενίας, ο καθένας με διαφορετικές τιμές, απόδοση, χαρακτηριστικά και τεχνικές πολυπλοκότητες. Εάν θέλετε να πάρετε τη σωστή απόφαση για την ιστοσελίδα σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιος είναι ο κάθε τύπος φιλοξενίας, μαζί με τα σχετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα ξεκινήσουμε με μια γενική εξήγηση του τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων. Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε τους πιο δημοφιλείς τύπους φιλοξενίας και θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε ποιος είναι κατάλληλος για τον ιστότοπό σας.
Τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων;
Η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι το hardware (υπολογιστής, σκληρός δίσκος κα) που καθιστά διαθέσιμη την ιστοσελίδα σας σε επισκέπτες σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, είναι το μέρος όπου αποθηκεύετε τα αρχεία και το περιεχόμενο του ιστότοπού σας και είναι επίσης αυτό που εξυπηρετεί αυτά τα αρχεία στους επισκέπτες όταν αποκτούν πρόσβαση στον ιστότοπό σας (πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστότοπού σας).
Κάθε ιστότοπος έχει κάποιο είδος φιλοξενίας ιστοσελίδας πίσω του, είτε πρόκειται για έναν μεγάλο ιστότοπο όπως το YouTube είτε για το ιστολόγιο πλεξίματος της φίλης σας. Όταν αγοράζετε ένα λογαριασμό φιλοξενίας ιστοσελίδας, ουσιαστικά νοικιάζετε χώρο σε έναν υπολογιστή. Αυτό μπορεί να είναι μέρος ενός υπολογιστή που μοιράζεστε με άλλα άτομα, ένας ολόκληρος υπολογιστής ή ακόμα και χώρος σε ένα δίκτυο υπολογιστών (γνωστός και ως «το σύννεφο»).
Μόλις φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας, μπορείτε να αρχίσετε να τον χρησιμοποιείτε. Ακριβώς όπως μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό (π.χ. εφαρμογές) στον προσωπικό σας υπολογιστή, μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε λογισμικό στη φιλοξενία ιστοτόπου σας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο WordPress, θα χρειαστείτε πρώτα ένα λογαριασμό φιλοξενίας ιστοσελίδων. Στη συνέχεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε το WordPress σε αυτό τον λογαριασμό. Και έτσι έχετε τα βασικά θεμέλια ενός ιστότοπου που είναι προσβάσιμος σε άτομα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Διαφορετικοί ιστότοποι θα έχουν διαφορετικές ανάγκες φιλοξενίας όσον αφορά τους πόρους που απαιτούνται για να τροφοδοτήσουν τον ιστότοπο. Ένας ιστότοπος υψηλής επισκεψιμότητας και υψηλών πόρων θα χρειαστεί φιλοξενία με μεγάλη ισχύ για να χειριστεί τον φόρτο εργασίας, ενώ ένας ιστότοπος χαμηλής επισκεψιμότητας θα είναι καλός με λιγότερη ισχύ. Σε γενικές γραμμές, η πιο ισχυρή φιλοξενία θα κοστίσει περισσότερα χρήματα. Δεν θα περίμενε κανείς ότι ένας φτηνός φορητός υπολογιστής αξίας 300 ευρώ θα έχει τόσο καλή απόδοση όσο ένας κορυφαίος υπολογιστής αξίας 10.000 ευρώ, και το ίδιο ισχύει για τη φιλοξενία ιστοσελίδων.
Οι πέντε κύριοι τύποι φιλοξενίας ιστοσελίδων
Τώρα που ξέρετε τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων, ας δούμε τους πέντε κύριους τύπους φιλοξενίας ιστοτόπων. Στην zero web & graphics κατασκευάζουμε όλες μας τις ιστοσελίδες και eShop στην πλατφόρμα WordPress, οπότε θα δούμε όλες τις πληροφορίες κάτω από αυτό το πρίσμα. Όλοι οι τύποι φιλοξενίας είναι πλήρως ικανοί να υποστηρίξουν ιστότοπους WordPress. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο στη μοναδική κατάσταση του ιστότοπού σας WordPress από άλλα.
Κοινόχρηστη φιλοξενία ιστοσελίδων (Shared Hosting)
Η κοινόχρηστη φιλοξενία είναι το σημείο όπου πολλοί άνθρωποι ξεκινούν το ταξίδι φιλοξενίας τους, επειδή είναι ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους φιλοξενίας ιστοσελίδων. Με την κοινόχρηστη φιλοξενία, ο ιστότοπος / λογαριασμός σας θα μοιράζεται πόρους με άλλους λογαριασμούς και ιστότοπους στον διακομιστή φιλοξενίας, εξ ου και το όνομα. Μοιράζοντας πόρους, οι πάροχοι φιλοξενίας είναι σε θέση να διατηρήσουν το κόστος τους χαμηλά και να προσφέρουν χαμηλές τιμές.
Αυτό είναι πραγματικά το μόνο πλεονέκτημα της κοινόχρηστης φιλοξενίας, είναι φθηνό. Οι κοινόχρηστοι κεντρικοί υπολογιστές συνήθως διαφημίζουν επίσης όρια υψηλών πόρων, όπως απεριόριστο χώρο αποθήκευσης ή/και απεριόριστη κίνηση ανά μήνα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πραγματικά “απεριόριστη” φιλοξενία και κάθε κοινόχρηστος οικοδεσπότης εξακολουθεί να εφαρμόζει μια πολιτική “δίκαιης χρήσης”. Ωστόσο, η κοινή φιλοξενία μπορεί να είναι ένας πολύ προσιτός τρόπος φιλοξενίας πολλών ιστοσελίδων εξαιτίας αυτού.
Ενώ οι χαμηλές τιμές της κοινόχρηστης φιλοξενίας είναι ελκυστικές, μπορεί να υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά μειονεκτήματα όσον αφορά την απόδοση, την αξιοπιστία και την ασφάλεια. Για παράδειγμα, εάν οι άλλοι λογαριασμοί με τους οποίους μοιράζεστε πόρους καταναλώνουν πολλούς πόρους, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση του ιστότοπού σας, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι ξεφεύγουν από την κοινή φιλοξενία μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται οι ιστότοποί τους, καθώς άλλοι τύποι φιλοξενίας μπορούν να προσφέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις σε βασικούς τομείς όπως η απόδοση και η αξιοπιστία.
Στην zero web & graphics προσφέρουμε κοινόχρηστη φιλοξενία (Shared Hosting), προσπαθώντας να κατανείμουμε τους πελάτες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνουν τον server και να μην υπάρχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους.
Φιλοξενία στο σύννεφο (Cloud Hosting)
Με τη φιλοξενία στο σύννεφο, ο ιστότοπός σας αποκτά τους δικούς του αποκλειστικούς πόρους σε ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών που ονομάζεται “σύννεφο”. Αυτή είναι μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της φιλοξενίας στο σύννεφο και της κοινόχρηστης φιλοξενίας. Aντί να μοιράζεστε πόρους, λαμβάνετε πόρους που είναι 100% αφιερωμένοι στον ιστότοπό σας. Αυτό γενικά οδηγεί σε βελτιωμένη απόδοση, επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως επηρεάσουν οι ιστότοποι κάποιου άλλου τον ιστότοπό σας.
Η φιλοξενία στο σύννεφο προσφέρει επίσης εξαιρετική αξιοπιστία, επειδή υπάρχει ένα δίκτυο υπολογιστών που τροφοδοτούν τα πάντα, αντί για ένα μόνο σημείο αποτυχίας. Είναι επίσης εύκολο να αναβαθμίσετε ή να υποβαθμίσετε τους πόρους φιλοξενίας σας, επειδή το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πάροχος φιλοξενίας είναι να διαθέσει περισσότερους (ή λιγότερους) πόρους του λογαριασμού σας στο δίκτυο.
Εξαιτίας αυτού, η φιλοξενία στο σύννεφο είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τύπους φιλοξενίας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ακούσει ονόματα όπως Google Cloud Platform, AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure, DigitalOcean κ.λπ. Όλα αυτά είναι παραδείγματα παρόχων φιλοξενίας cloud. Στο πλαίσιο της φιλοξενίας cloud (και πολλών άλλων τύπων φιλοξενίας), μπορείτε να χωρίσετε περαιτέρω τη φιλοξενία σε δύο κατηγορίες:
VPS Hosting
Η φιλοξενία VPS μοιάζει πολύ με τη φιλοξενία cloud. Η κύρια διαφορά είναι ότι ο ιστότοπός σας λαμβάνει τους αποκλειστικούς πόρους του από έναν ενιαίο φυσικό διακομιστή και όχι από “το σύννεφο”. Αν και δεν έχετε ολόκληρο τον διακομιστή στον εαυτό σας, οι πόροι που διατίθενται στον ιστότοπό σας είναι 100% δικοί σας (σε αντίθεση με την κοινή φιλοξενία).
Ενώ η παραδοσιακή φιλοξενία VPS ήταν αρκετά δημοφιλής, τώρα που η φιλοξενία στο cloud έχει αυξηθεί είναι κάπως σε δεύτερη μοίρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι καλύτερα με την προσέγγιση της φιλοξενίας cloud, επειδή προσφέρει πιο ευέλικτη επεκτασιμότητα. Δηλαδή, είναι πιο εύκολο να προσθέσετε περισσότερους πόρους στον διακομιστή σας εάν χρειάζεται (ή να μειώσετε τους πόρους).
Παρόλα αυτά, θα δείτε ακόμα έναν καλό αριθμό παρόχων φιλοξενίας που διαφημίζουν τη φιλοξενία VPS, επομένως αξίζει να γνωρίζετε για αυτόν τον τύπο φιλοξενίας.
Διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress
Η διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress είναι ένας ειδικός τύπος φιλοξενίας που αφορά αποκλειστικά ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί σε WordPress.
Μπορείτε να φιλοξενήσετε έναν ιστότοπο WordPress σε όλες τις άλλες μεθόδους φιλοξενίας, επομένως αυτός δεν είναι σίγουρα ο μόνος τρόπος για να φιλοξενήσετε έναν ιστότοπο WordPress. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άλλους τύπους φιλοξενίας ιστοσελίδας, η διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress μπορεί να φιλοξενήσει μόνο ιστότοπους WordPress, κάτι που μπορεί να είναι περιοριστικό σε ορισμένες περιπτώσεις.
Μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους περιβαλλόντων φιλοξενίας, όπως κοινόχρηστη φιλοξενία, φιλοξενία cloud και ούτω καθεξής. Με αυτόν τον τρόπο, η διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress δεν είναι επίσης εντελώς ξεχωριστή από τους άλλους τύπους φιλοξενίας. Το βασικό στοιχείο που το διαφοροποιεί από την «κανονική» φιλοξενία είναι μια σουίτα υπηρεσιών που προστίθενται ειδικά για ιστότοπους WordPress.
Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους υπηρεσιών:
- Αυτόματα καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας, με την επιλογή μη αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας εάν χρειάζεται.
- Αυτόματες ενημερώσεις WordPress.
- Βελτιστοποιήσεις απόδοσης ειδικά για το WordPress , όπως η προσωρινή αποθήκευση σελίδων και ίσως ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN).
- Κανόνες ασφαλείας ειδικά για το WordPress.
- Εξειδικευμένη υποστήριξη WordPress.
Το κύριο πλεονέκτημα της διαχειριζόμενης φιλοξενίας WordPress είναι η ευκολία. Παίρνετε περισσότερα από μια απλή φιλοξενία ιστού και αυτές οι άλλες υπηρεσίες μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο όσον αφορά τη συντήρηση του ιστότοπού σας. Το κύριο μειονέκτημα, ωστόσο, είναι η τιμή. Αν υποθέσουμε ότι μιλάτε για σχέδια με ίδιους πόρους, η διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress θα είναι πάντα πιο ακριβή επειδή πρέπει να πληρώσετε για αυτές τις επιπλέον υπηρεσίες με κάποιο τρόπο.
Αυτό σημαίνει ότι η διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που είναι πρόθυμα να πληρώσουν ένα ποσό για την ευκολία και τις επιπλέον δυνατότητες.
Colocation Hosting
Η φιλοξενία Colocation είναι ένας προηγμένος τύπος φιλοξενίας που χρησιμοποιείται πραγματικά μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις. Με αυτό το είδος φιλοξενίας ιστοσελίδας, είστε κάτοχος του υλικού φιλοξενίας. Δηλαδή, θα αγοράσετε πραγματικά τους διακομιστές φιλοξενίας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, νοικιάζετε χώρο στο κέντρο δεδομένων μιας άλλης εταιρείας για να έχετε την ισχύ της εταιρείας και να διατηρήσετε αυτό το υλικό για εσάς.
Βασικά, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη δική σας υποδομή, αλλά εξαλείφετε την ανάγκη να έχετε το δικό σας φυσικό χώρο για αυτήν την υποδομή (μαζί με όλα τα σχετικά κόστη, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και κλιματισμό). Και πάλι, αυτό δεν είναι κάτι που θα χρειαστεί ποτέ ένας χρήστης του WordPress, αλλά είναι ένας τύπος φιλοξενίας που μπορεί να δείτε, επομένως είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αυτόν τον όρο.
Φιλοξενία ιστοσελίδων στην zero web & graphics
Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μεγάλη πολυμορφία όσον αφορά τους διαφορετικούς τύπους φιλοξενίας. Στην zero web & graphics κατασκευάζουμε όλες μας τις ιστοσελίδες και eShop στην πλατφόρμα Wordpreess και προσφέρουμε πακέτα φιλοξενίας αλλά και πακέτα υποστήριξης ιστοσελίδων.
Τα πακέτα φιλοξενίας και υποστήριξης ιστοσελίδων της zero web & graphics εξαλείφουν τον πονοκέφαλο από την επιλογή υποδομής φιλοξενίας, παρέχοντάς σας μια πλήρη πλατφόρμα για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας WordPress.
Τα πακέτα φιλοξενίας και υποστήριξης της zero web & graphics προσφέρουν επίσης πιο διαφανείς τιμές, αφαιρώντας ορισμένα από τα κρυφά κόστη φιλοξενίας που θα αντιμετωπίσετε με άλλους παρόχους φιλοξενίας.