SEO friendly σχεδιασμός ιστοσελίδων

seo friendly content

SEO friendly σχεδιασμός ιστοσελίδων

SEO friendly – Φιλικός προς τις μηχανές αναζήτησης

Ο όρος SEO friendly, υπάρχει σχεδόν όσο υπάρχουν και εμπορικές ιστοσελίδες. Όμως δεν εννοούν όλοι το ίδιο πράγμα όταν τον αναφέρουνε. Οι επιχειρήσεις στο διαδίκτυο σήμερα θέλουν την ιστοσελίδα τους «μπουκωμένη» με λέξεις-κλειδιά, κάτι που τελικώς μπορεί να σκοτώσει την κατάταξή τους στο  Google. Αυτό είναι αποτέλεσμα της  λανθασμένης (και παρωχημένης) ενημέρωσης από ανθρώπους που τους λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να ταξινομηθούν οι επιχειρήσεις τους είναι να “σπαμάρουν” με λέξεις-κλειδιά τη σχεδίαση της ιστοσελίδας τους.

Αυτός όμως δεν είναι ο σωστός τρόπος για μία SEO friendly ιστοσελίδα.

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας για βελτιστοποίηση της σελίδας σας, αλλά θα κάνουν επίσης το web design σας καθαρό και φιλικό προς το χρήστη.

1. Ξεκινήστε ένα Blog

Κάνοντας αναρτήσεις άρθρων που θα δημοσιεύονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα με σωστά στοχοθετημένες λέξεις-κλειδιά μπορεί να σας βοηθήσει στην κατάταξη του ιστότοπου σας στο Google και συγχρόνως να κάνετε το σχεδιασμό της σελίδας σας όσο το δυνατόν πιο οργανωμένο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταφέρετε να εισαγάγετε λέξεις-κλειδιά χωρίς να ζημιώσετε την αξιοπιστία σας με το Google.

Παράδειγμα: Εάν η επιχείρησή σας προσφέρει φτηνές υπηρεσίες υδραυλικού, μπορείτε να γράψετε αναρτήσεις ιστολογίου σχετικά με φτηνούς τρόπους συντήρησης σπιτικών υδραυλικών εγκαταστάσεων.

2. Η βελτιστοποίηση για τα κινητά τηλέφωνα είναι υποχρεωτική

Έχουμε αναφέρει συχνά την ανάγκη για Responsive web design (ανταποκρινόμενη σχεδίαση) και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία το πόσο απαραίτητο είναι στη σύγχρονη σχεδίαση ιστοσελίδων αλλά και στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Βεβαιωθείτε ότι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας του ιστότοπού σας είναι responsive (πατώντας εδώ) και είναι εύκολο να τον λειτουργήσει ο επισκέπτης σε ένα κινητό ή tablet. Αν δεν γίνει σωστά, αυτό θα οδηγήσει τους επισκέπτες, πιθανούς πελάτες, να μην επιστρέψουν ποτέ.

seo friendly google mobile

3. Γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης

Κανείς δεν θέλει να επισκεφτεί έναν ιστότοπο που χρειάζεται περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε την γρήγορη φόρτωση της ιστοσελίδας σας είναι να καταργήσετε τις προσθήκες που είναι μόνο για εντυπωσιασμό. Εγκαταστήστε μόνο εργαλεία που χρειάζονται για την λειτουργία του ιστότοπου.

Ακόμα κι αν καταφέρετε να φέρετε πολλούς επισκέπτες στον ιστότοπό σας, αν δεν φορτώνει αρκετά γρήγορα, θα τους απογοητεύσει και θα τους απομακρύνει.

4. Εύκολη πλοήγηση

Για να καταστήσετε τον ιστότοπό σας φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης (SEO friendly), θα πρέπει να κάνετε την πλοήγηση του οργανωμένη και κατανοητή. Οι επιλογές πλοήγησης δεν πρέπει να κρύβονται. Μια ματιά στην ιστοσελίδα σας και οι αναγνώστες θα πρέπει να καταλαβαίνουν πού να κάνουν κλικ.

Δημιουργήστε μια γραμμή μενού που θα κατευθύνει τα άτομα στις σελίδες που θέλουν να επισκεφθούν όπως το blog, τη σελίδα προϊόντων και, το σημαντικότερο, τη σελίδα επικοινωνίας.

5. Κάντε τον σχεδιασμό σας ευχάριστο στο μάτι.

Το SEO είναι άχρηστο αν οι άνθρωποι θα επισκεφθούν ένα site που δεν είναι καλαίσθητο. Ειλικρινά, οι άνθρωποι θέλουν να πλοηγηθούν σε έναν ιστότοπο που είναι αναζωογονητικός και χαλαρός και όχι γεμάτος με ειδικά εφέ.

Ευχάριστος στο μάτι δεν σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας πρέπει να μοιάζει με ουράνιο τόξο με νεράιδες. Μια μινιμαλιστική εμφάνιση (σχεδιασμός δύο τόνων) αρκεί για να εντυπωσιάσει τα μάτια των αναγνωστών. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το φόντο σας είναι καθαρό και το κείμενο του κορμού πρέπει να δημιουργεί αντίθεση έτσι ώστε να μην μοιάζει με πίνακα αφηρημένης τέχνης.

Οι άνθρωποι πιθανότατα θα παραμείνουν περισσότερο σε ελκυστικές ιστοσελίδες.

6. Μείνετε ενημερωμένοι

Πάντα να ελέγχετε τον πίνακα ελέγχου σας, για να αντιλαμβάνεστε αμέσως εάν ένα μέρος του ιστότοπού σας χρειάζεται προσοχή. Ελέγξτε επίσης εάν υπάρχουν σπασμένοι σύνδεσμοι και διορθώστε τους αμέσως.

Οι προσθήκες και τα εργαλεία στην ιστοσελίδα σας πρέπει να ενημερώνονται, ώστε να διατηρείτε πάντα σε σωστή λειτουργεία τον ιστότοπο σας. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεστε σχετικά με τις τάσεις ως προς το SEO, τα pop-ups, τον μινιμαλισμό κλπ.

Μία καλή πηγή πληροφόρησης είναι το ίδο το Google και το Webmaster Central Blog του.

7. Λέξεις – κλειδιά  (keywords)

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε λέξεις-κλειδιά στον ιστότοπό σας και όχι μόνο σε αναρτήσεις ιστολογίου. Μπορείτε να τοποθετήσετε λέξεις-κλειδιά σε σελίδες όπως η σελίδα σχετικά με την  επιχείρησή σας, στη σελίδα επαφών σας όπου βάζετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, στη νομική σας σελίδα όπου δημοσιεύονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις κα.

Επίσης η δημιουργία συνδέσμων και κουμπιών call to action (πρόσκληση για δράση), θα σας βοηθήσει να κάνετε τον ιστότοπό σας SEO Friendly.

google friendly8. Εισάγετε λέξεις-κλειδιά σε διευθύνσεις URL

Μπορείτε επίσης να βάλετε λέξεις-κλειδιά σε urls σελίδας. Αντί να χρησιμοποιήσετε το www.yourbusiness.gr/about, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το www.yourbusiness.gr/about-gossip-halkidiki για μια πιο στοχευμένη διεύθυνση URL.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ταξινομήσετε τον ιστότοπό σας υψηλότερα στην κατάταξη του Google χωρίς να τον «μπουκώσετε». Πολλοί μπλόγκερ και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, κάνουν αυτό το τέχνασμα για να οδηγήσουν πολλή κίνηση στις αναρτήσεις και τις σελίδες τους.

9. Τοποθετήστε τις λέξεις-κλειδιά στις φωτογραφίες

Οι λέξεις-κλειδιά δεν μπορούν να εισαχθούν μόνο σε παραγράφους αλλά και σε φωτογραφίες. Κατά τη μεταφόρτωση μιας φωτογραφίας, μπορείτε να την ονομάσετε με λέξεις-κλειδιά αντί για το αρχικό της όνομα. Για παράδειγμα, αντί του DSL_2345.jpg, μπορείτε να το μετατρέψετε σε AboutGossipHalkidiki.jpg. Επίσης πολύ σημαντικά είναι και τα attributes τηε φωτογραφίας, όπως ο τίτλος και το alt tag.

Αυτές οι μικρές συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και πραγματικά να βοηθήσουν το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας να είναι SEO friendly, έτσι οι βαθμολογίες στο Google θα είναι υψηλότερες από ποτέ.

Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι για το πώς μπορείτε να κάνετε το web design σας φιλικό προς το SEO. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται βουνό, μην ανησυχείτε, απλά επικοινωνήστε μαζί μας.

Share this post